چگونه بیزینس کوچ شویم؟ برای تبدیل شدن به یه مربی کسبوکار باید از کجا شروع کرد؟
برای تویی که نمیخوای توی شغلهای تکراری و خستهکننده گیر بیفتی؟ راه اندازی کسبوکار کوچینگ میتونه یه ایده شغلی خوب باشه. اما قبل از اینکه به سوالات بالا جواب بدم و مسیر تبدیل شدن به یک کوچ رو با هم طی کنیم، بیا اول ببینیم علم کوچینگ چیه، یه کوچ چه وظایفی داره و بعدش مراحل راهاندازی کسبوکار کوچینگ موفق رو با هم یاد بگیریم.
علم کوچینگ چیست؟
علم کوچینک یعنی تسلط به علوم کسبوکار. یعنی تسلط به مباحثِ بیزینسی از جمله خلق سیستم در سازمانها، خلق ارزش، خلق برند، بازاریابی و فروش، تیم سازی و مباحث مال و سود. یه کوچ باید به علم کسبوکار تسلط داشته باشه. در کنار تسلط به علوم کسبوکار باید خودش یک بیزینسی رو راه اندازی کرده باشه و تجربیات کافی در مدیریت رو به دست آورده باشه. دانش یه بخشی از علم کوچینگه و داشتن تجربه و مهارت بخش دیگش. پس اگه تو این فکری که چگونه بیزینس کوچ شویم باید این دو تا نکته رو در نظر داشته باشی.
برای اینکه چطور بیزینس کوچ شویم، قبل از تسلط به علم کوچینگ لازمه که ابتدا، مفهوم کوچینگ رو بدونیم. کوچینگ یعنی به کارگیری دانش و تجربیات یک فرد برای کمک به دیگران در ایجاد تغییرات مثبت توی کسب و کار و زندگیشون. کوچینگ یعنی یه سفر همراه با راهنما. توی این سفر، کوچ یا مربی، با تجربه و تسلطی که داره به شاگردش کمک میکنه تا با خودش و توانمندیهاش بیشتر آشنا بشه و تصمیمهای بهتری بگیره. این مفهوم تو فرهنگ غربی به معنای راحتتر رسیدن به هدفهاست. کوچ مثل یه نقشهکش توی مسیرت عمل میکنه، بهت نشون میده چطور میتونی سریعتر و با اطمینانتر به مقصودت برسی.
وظایف بیزینس کوچ
امروز دنیای ما پر از تغییراته و کوچینگ به عنوان یکی از ابزارهای تاثیرگذار برای تغییر ما حسابی شناخته شده است. این فرآیند به مدیر یه کسبوکار کمک میکنه تا نه تنها خودش رو بهتر بشناسه، بلکه مهارتهای لازم برای موفقیت رو هم تو خودش تقویت کنه. بیا با هم به یه سری از مزایای بیزینس کوچینگ نگاهی بندازیم و ببینیم وظایق بیزینس کوچ دقیقا چیا میتونه باشه.
کمک به خودشناسی
افزایش کارایی
بهبود ارتباطات و شبکهسازی
حل خلاقانه مسئله
بازنگری در باورها
کمک به بهبود رهبری
کمک به خلق سیستم
کمک به خلق ارزش
تقویت هوش هیجانی
کمک به بازاریابی و فروش
کمک به مباحث مالی
کمک به تیم سازی
خودشناسی عمیق: هر چقدر یک مدیر به خودش آگاه باشه، بهتر میتونه نقاط قوت و ضعفش رو بشناسه . ببینه روی کدوم بحش از خودش بیشتر کار کنه تا موفقتر بشه.
افزایش کارایی: با کشف پتانسیلهای دورنی، مدیران میتونن توی کار و پروژههاشون خیلی بیشتر پیشرفت کُنن.
بهبود ارتباطات: مهارتهای ارتباطی به مدیر یه بیزینس یاد میده که چطور رابطههای بهتری با تیمشون و یا افراد مختلف بسازن و در تعاملات احساس امنیت بیشتری داشته باشن.
حل خلاقانه مسأله: صاحب یه کسبوکار تشویق میشه که با روشهای جدید به چالشها نگاه کنه و مهارتهای حل مسأله رو تو خودش تقویت کنه.
بازنگری در باورها: کوچ باعث میشه، صاحب یه کسبوکار دوباره به باورهای قدیمیش فکر کنه، اونارو تغییر بده و با یه دیدگاه تازه به مسائل نگاه کنه.
تقویت هوش هیجانی: هوش هیجانی پایین باعث میشه، افراد در مواجه با مشکلات احساساتشون رو نتونن انجور که باید کنترل کنن. با آموزشهایی که یک کوچ به مدیر کسبوکار میده، اون یاد میگیره چطور احساساتش رو بهتر بشناسه و مدیریت کنه.
خلاقیت و نوآوری: خارج شدن از چارچوبهای قدیمی و آزمودن ایدههای تازه به مدیران این فرصت رو میده که خلاقیتهاشون رو بروز کنن.
در نهایت، علم کوچینگ میتونه یک مدیر رو در مسیر رسیدن به اهداف واقعی و بهبود کیفیت زندگیش یاری کنه.اگر میخوای بیزنس کوچ بشی باید تو تمام موارد بالا بهشون کمک کنی.
چگونه بیزینس کوچ شویم؟
بیزینس کوچینگ واقعا یه شغل با ارزشیه و این امکان رو بهت میده تا به دیگران کمک کنی به اهداف تجاریشون برسن و این میتونه یه تاثیر مثبت تو زندگی دیگرون بزاره. اگه علاقهمندی تا تبدیل به یه بیزینس کوچ بشی تو ادامه میخوام بهت بگم که چه کارایی رو باید تو این مسیر انجام بدی.
علم بیزینس کوچینگ رو یاد بگیر
در مورد علم بیزینس کوچینگ بالا بهت توضیح دادم که شامل چیه. منابع زیادی وجود داره که میتونی علم کوچینگ رو یاد بگیری. میتونی کتاب بخونی، توی کارگاهها و یه دوره آموزش کوچینگ شرکت کنی و یا با افرادی که تو این زمنیه فعالیت دارن صحبت کنی.
تحصیلات و تجربه کسب کن
درسته برای اینکه چطور بیزینس کوچینگ شویم، هیچ الزامی نیست حتما مدرک تحصیلی مرتبط داشته باشیم ولی برای اینکه بتونی یه کسبوکار کوچینگ موفق راهاندازی کنی، داشتن مدارک تحصیلی مرتبط میتونه خیلی مفید باشه. مثلا داشتن مدرک لیسانس تو رشته مدیریت بازرگانی یا MBA می تونه پایه خوبی برای شروع شغل کوچینگ باشه.
از طرفی داشتن تجربه هم مهمه. بیزینس کوچهایی که خودشون صاحب کسبوکار هستن تو زمینههای تجارت و مدیریت خیلی خفنترن. همین تجربشون باعث میشه مشتریهای بیشتری به سمتشون جذب بشه.
گواهینامه مربیگری کسبوکار بگیر
برای اینکه به اعتبار کسبوکارت اضافه بکنی، بد نیست یه گواهینامه مربیگری کسبوکار بگیری. اینجوری اعتبارت به عنوان یه مربی بالا میره و افراد راحتتر میتونن بهت اعتماد کنن. سازمانهای زیادی وجود دارن که گواهینامه مربیگری کسبوکار میدن. یکیشون فدراسیون کوچینگ (ICF) که مدرک بینالمللی میده.
شبکه سازی کن
یکی از کارهای که میتونی در تبدیل شدن به یه بیزینس کوچ انجام بدی، شبکهسازیه. سعی کن وارد ارتباط با بیزینس کوچهای موفق و با تجربه بشی و ازشون دربارهی این صنعت بیشتر یاد بگیری. میتونی توی ایونتها، سمینارهایی که تو این حوزه برگزار میشه شرکت کنی تا فرصتی برای آشنایی باهاشون به دست بیاری.